Vi fornyer nettsiden

I forbindelse med fusjonen mellom Fabeko, Betongfokus og Betong Norge - Betongelementforeningen jobber vi nå med å fornye vår nettside. Takk for tålmodigheten.

Søker prosjekter til Betongelementprisen

Hytten Sellanraa, også kalt «Betonghytta», i Målselv fjellandsby ble tildelt Betongelementprisen i 2021. Prisen tildeles hvert andre år. Foto: Andrè Severin Johansen.

Hvilket prosjekt bør vinne Betongelementprisen 2023? Meld inn kandidater innen 1. september.

Til høsten tildeles Betongelementprisen til arkitektkontorer som annerkjennelse for talentfull og god arkitektonisk bruk av betongelementer. Nå oppfordrer Betong Norge byggenæringen til å foreslå kandidater til Betongelementprisen 2023.

Prisen som skal hedre eksemplarisk bruk av betong ble opprettet i 1987 av Norske Arkitekters Landsforbund, Rådgivende Ingeniørens Forening og Betong Norge, og tildeles annethvert år. Prosjektet som får prisen i 2023 blir den nittende i rekken.

Stor variasjon i prosjekter som mottar prisen

De tre siste prisene har blitt tildelt et hytteprosjekt, en rasteplass og en gjenbruksstasjon. Betongelementprisen 2021 ble tildelt Hamran/Johansen Arkitekter AS MNAL i samarbeid med oppdragsgiver og elementfabrikk for hytta "Sellanraa" i Måselv fjellandsby. I 2019 var det KAP Kontor for Arkitektur og PLAN AS som stakk av med prisen for Ostasteidn rasteplass, og i 2017 ble prisen tildelt Longva Arkitekter AS for Smestad Gjenbruksstasjon. Det er med andre ord stor variasjon i hvilken type prosjekter som hedres med Betongelementprisen.

I 2019 var det arkitektene bak rasteplassen «Ostateidn» som stakk av med Betongelementprisen. Rasteplassen er en del av Statens vegvesens turistvegsatsning. Foto: Fin Serck-Hanssen.

Oppfordrer byggenæringen til å melde inn kandidater

Daglig leder i Betong Norge, John-Erik Reiersen, ser fram til å samle juryen som består av representanter fra Norske Arkitekters Landsforbund (NAL), Rådgivende Ingeniørers Forening og han selv som juryens sekretær. Det er tre representanter fra NAL og en representant fra RIF.  Sammen skal de se på mange spennende prosjekter i betong, fra nord til sør. Han oppfordrer arkitekter, entreprenører, byggherrer og andre som er tilknyttet byggenæringen til å melde inn kandidater til årets pris.

John-Erik Reiersen er daglig leder i Betong Norge og jurysekretær for Betongelementprisen. Foto: Moment Studio

- Med Betongelementprisen ønsker vi å gi en anerkjennelse til innovativ og estetisk bruk av betong, klimasmarte løsninger og konstruksjoner der betong utgjør en viktig del av det konseptuelle. Fra prisen ble etablert har vurderingskriteriene vært i stadig utvikling, derfor er klima og miljø også en viktig del av vurderingen. Prosjektet Sellanraa/Betonghytta er nettopp et eksempel på det, sammen med den utfordrende betongbruken, stedlig estetikk var også klima og miljø en del av vurderingen. I et storslått fjellandskap er prosjektet ført opp med stedlige materialer som er kortreist, og som er en lavmælt respons til omgivelsene av berg og fjell, sier Reiersen.

Prosjektene som nomineres til prisen må ha vært overlevert byggherre ikke senere enn 3 år før tildeling. Prisen tildeles arkitektforetaket som har deltatt i prosjektet. Byggets eier, entreprenør og rådgiver tildeles diplom. For de tre siste årene har det fulgt en pengepremie med til arkitektkontoret, dette er noe som juryen vurderer fra år til år. 

 

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: