Vi fornyer nettsiden

I forbindelse med fusjonen mellom Fabeko, Betongfokus og Betong Norge - Betongelementforeningen jobber vi nå med å fornye vår nettside. Takk for tålmodigheten.

Kun én av tre kommunale barneskoler i Oslo har tilfluktsrom – mange i dårlig stand

Publisert

John-Erik Reiersen (Betong Norge).

En ny rapport fra Menon Economics, avdekker at kun én av tre kommunale barneskoler i Oslo har tilfluktsrom. Rapporten viser at mange av disse tilfluktsrommene er i dårlig stand og ikke tilstrekkelig vedlikeholdt.

– Av de tilfluktsrommene som eksisterer, er mange i dårlig stand og ikke tilstrekkelig vedlikeholdt, heter det i rapporten, som baserer seg på svar fra 91 av 116 kommunale barneskoler i Oslo, opplyste Ada Lunde fra Menon Economics. 

Rapporten var tema under Betong Norges debatt  

Betong Norge arrangerte debatt om temaet under Arendalsuka, hvor representanter fra industrien, Forsvarsbygg og politikere deltok. Stortingsrepresentantene Odd Erik Hovland (AP) og leder av Justiskomiteen på Stortinget, Helge-André Njåstad (FrP). 

Daglig leder i Betong Norge, John-Erik Reiersen, understreker at Norge må ta innover seg den nye globale sikkerhetssituasjonen og oppdatere retningslinjene for tilfluktsrom og er glad for at det tilsynelatende er bred enighet mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet om at det må gjøres noe på dette området.  

– Vi mener dette er viktige funn for offentligheten som krever debatt og handling, spesielt med tanke på den økte sikkerhetstrusselen globalt og behovet for å beskytte våre barn. Vi tror dessverre ikke funnene er unike for Oslo, men at dette gjelder svært mange skoler i norske kommuner, derfor er vi glad for at det under debatten var tverrpolitisk enighet om at det må gjøres noe på dette feltet, sier Reiersen.

Panelet besto av Geir Hågen Karlsen (debattleder), Stein-Yngve Iversen (Smith Stål), Anders Haavik-Nilsen (Forsvarsbygg), Odd Harald Hovland (Ap), Helge André Njåstad, Liv Kari Skudal Hansteen (RIF), Ada Lunde (Menon Economics) og John-Erik Reiersen (Betong Norge).

Dispensasjon fra kravet om tilfluktsrom i offentlige bygg 

Han påpeker at det siden 1994 har vært mulig å få dispensasjon fra kravet om tilfluktsrom i nye offentlige bygg, noe som betyr at mange nyere bygg, som for eksempel det nye Drammen sykehus, blir oppført uten tilfluktsrom. 

– Endringen har kommet gradvis, og den første klare indikasjonen på forsterket og varig militær spenning kom i 2014 med Russlands annektering av Krim, og senere med utvidelsen av Russlands angrep på Ukraina i 2022. Norge tilpasser seg ikke denne endringen og er ikke godt nok forberedt på scenarier der sivilsamfunnet angripes. Vi mener et av de viktigste tiltakene er å gjeninnføre pålegget om at alle offentlige bygg skal ha tilfluktsrom, og at boligbygg over en viss størrelse skal tilby beskyttelse, sier Reiersen. 

Han understreker at det er en misforståelse at tilfluktsrom skal stå tomme. Disse kan være fleksible og brukes til andre formål i hverdagen, for eksempel som bufferlager for medisinsk utstyr eller treningsrom, men må kunne klargjøres for sin primærfunksjon på kort tid. 

I tillegg trekker Reiersen fram bekymring rundt mangelfulle kontroller av eksisterende tilfluktsrom. 

– Oslo og Akershus sivilforsvarsdistrikt har rundt 25 prosent av alle tilfluktsrom i landet, men er pålagt å utføre under ti kontroller i året. Med rundt 5.000 tilfluktsrom i distriktet, er vi i Betong Norge ikke trygge på at alle er i orden og klare til bruk, avslutter han. 

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: